Azot, tarımda en büyük besin maliyetidir. Dünya atmosferinin %78’i azottan oluşur. Neden bunu kullanmıyoruz? Artık Gluconacetobacter diazotrophicus (Gd) ile bunu yapabiliyoruz.
Azot fiksasyonu, atmosferdeki azotun bitkilerin kullanabileceği bir forma dönüştürülmesidir. Bitkiler bunu kendi başlarına yapamazlar. Geleneksel olarak, azot fiksasyonu yalnızca baklagil bitkilerinde, rizobiyum gibi bakteriler kullanılarak sağlanabiliyordu.
Azotic®’in özel teknolojisi, TÜM bitkilerin atmosferdeki azotu fikse etmesini sağlar.
Gd, bitki hücrelerine yaprak tüyleri, stoma ve kökler gibi çeşitli yollarla hızla girer. Hücreler içinde çoğalmaya devam eder ve atmosferdeki azotu bitkinin ihtiyaç duyduğu zaman ve yerde, yani hücre içinde, büyüme sezonu boyunca fikse eder.
Gd’nin etkinliği, kapsamlı laboratuvar ve saha uygulamalarıyla detaylı bir şekilde belgelenmiş olup, yüzlerce hakemli akademik makale tarafından desteklenmektedir.
Azot fikse eden bazı bakteri türleri, baklagil olmayan bitkilerde de bulunur. Bunlardan bazıları bitki köklerine yapışarak azot fikse ederken, diğerleri bitkiye girerek hücreler arası dokularda azot fikse eder. Gd, büyüme sezonu boyunca doğrudan bitki hücresinin içinde azot fikse eder.
Gd, şeker kamışından izole edilmiş doğal bir bakteridir. Gram-negatif, spor oluşturmayan ve zorunlu endofit bir bakteridir. Bu, Gd’nin hayatta kalabilmesi için bir bitkiye ihtiyaç duyar ve simbiyotik bir ilişki kurarak bitkinin içine en kısa sürede girer. Gd, bir biyofilm oluşturarak bitkiye çeşitli yollarla bitki içerisine girer.
Gd, bitki içerisine girdikten sonra, hızlıca kolonize olarak bitki içerisinde çoğalır ve bitki büyüdükçe yeni aksamlara doğru hareket ederek azot fiksasyonu yapmaya devam eder.
Gd, bitki hücresinin içinden atmosferdeki azotu fikse eder. Gd ile kurulan simbiyotik ilişki sayesinde bitki, azot karşılığında Gd’ye şeker sağlar. Bu, bitki için faydalı bir değiş tokuş sağlar.
Atmosferdeki azotu doğrudan bitki hücresinin içinde fikse edebilmenin birçok avantajı vardır. Sentetik gübrelerin aksine, Gd kayıplara karşı duyarlı değildir ve toprak ile rizosferik mikroorganizmalarla rekabet etmez. Gd, çevresel koşullardan veya toprak değişkenliğinden bağımsız olarak bitkiye sürekli bir azot kaynağı sağlar.
Toprakta bulunan azot her zaman bitki tarafından erişilebilir veya kullanılabilir değildir. Gd tarafından fikse edilen azot, taşınma gerektirmeden doğrudan bitki hücresinde, bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda ve yerde mevcut olur.
Kullandığınız azotlu gübreyi azaltıp verimi mi korumak istiyorsunuz yoksa kullandığınız azotlu gübre miktarını koruyup verimi mi arttırmak istiyorsunuz ?